Voerså Kirsebærlaug

VELKOMMEN TIL VOERSÅ KIRSEBÆRLAUGS HJEMMESIDE.

Voerså Kirsebærlaug blev stiftet d.22/6 2013,på opfordring af Hans Jørgen Ottosen,der fra sin barndom i Voerså kan huske de mange kirsebærtræer der var i byen,”det var som at køre ind i en hvid sky” når man kom til Voerså nord fra,når kirsebærtræerne blomstrede.

HISTORIEN OM KIRSEBÆRRENE I VOERSÅ.

Helt fra begyndelsen af 1900 tallet og frem til midt i 1960 har byens haver været tilplantet med kirsebærtræer, der gav bær til eget brug samt til salg. Voerså var berømt for sine kirsebærtræer og om foråret når træerne blomstrede var det som at køre ind i en hvid sky  og i sensommeren kom folk fra omegnen og helt  fra Ålborg for at købe eller plukke kirsebær. De bær folk ikke selv kunne bruge blev solgt til en af de lokale købmænd, der så solgte dem videre til Spritfabrikken i Ålborg, der siges at de blev solgt videre til Heering fabrikkerne i København.

I 2012 blev der plantet 200 nye sur-kirsebærtræer i Voerså i private haver samt på offentlige områder. Ca.100 familier fik træer til egen have. Det var en stor nyhed og Mogens fra TV-Nord kom forbi og var med til at plante et træ i byens anlæg.

Kirsebærlauget har som regel 2 arrangementer om året.Kirsebærfagligt møde i maj samt Kirsebærrets dag  den sidste lørdag i aug.

KIRSEBÆRLAUGETS FORMÅL.

  • At Voerså igen får status som kirsebærby.
  • At alle med kirsebærtræer vil bakke op om det årlige” Kirsebærrets Dag”
  • At sikre at alle kirsebær bliver plukket og evt. anvendt, til noget der kan sælges eller byttes med på Kirsebærrets Dag. Hvis man ikke selv kan bruge sine bær, bedes man give besked til en i laugsbestyrelsen som så finder nogen der gerne vil bruge bærrene.
  • At kirsebærtræerne bliver noget som vi alle i Voerså kan være sammen om.

BESTYRRELSEN.

Bestyrelsen består for tiden af: Hanne Tørholm ,Isa Borregaard, Annie K. Thomsen, Ester Christiansen og Lone Pilgaard.